TOPLJENJE VOSKA
Napravite vecu kesu (od džaka za kafu) i u nju stavite staro saće i drugi
vosak. Stavite donju rešetku na oslonac kao na slici 2.
Glavnu posudu napunite vodom iznad ispusta sa slavinom. Kada voda počne da vri možete dodati još voska
jer će se tada napraviti mesto u kesi. Kada vosak u kesi omekša stavite preko
kese drugu rešetku (kao na slici 2) i pritisnite letvicom uprtom u oslonac (poz
2). Sav istopljeni vosak biće na površini. Kada smatrate da je dosta voska
istopljeno možete ga ispustiti preko slavine. Pomoću termostata možete podesiti
tačku vrenja vode. Sada dolijte vodu u glavnu posudu, pomoću cevi za dolivanje i
ponovite postupak. U toku ovog drugog zagrevanja možete jednom kesu rastresti.
Kad drugi put ispustite vosak u kesi će ostati samo otpad. Kesu ne treba
pritiskati već je samo držati ispod ispusta a vosak će sam isplivati na
površinu.
INVERTOVANJE SIRUPA
Opšte je poznata činjenica da je pčelama bolje davati invertovani šećerni rastvor.
Ovaj univerzalni uredaj to obezbeduje na lak način. U glavnu posudu postavite
donju rešetku a preko nje posudu za invertovanje (poz.3). Sipajte vodu kao i
za topljenje voska .U posudu za invertovanje sipajte rastvoreni šećer potrebne
gustine i dodajte sredstvo za invertovanje. Uključite grejač i podesite temperaturu
pomoću termostata. Povremeno promešajte tečnost, pogotovo ako šećer niste lepo
rastvorili. Na ovaj način šećer ne može zagoreti a invertovanje će biti korektno.
Pošto termostat održava stalnu temperaturu invertovanje se može obavljati i noću.
Kada je završeno ivertovanje izvadimo posudu za ivertovanje i odlijemo veštacki
med. Da bi se ovo lako obavljalo potrebno da posuda ima ručice o čemu treba
razmišljati kod izrade ove posude.
DEKRISTALIZATOR
Iako znamo da kristalisani med nije falš med kupci ga izbegavaju pa ga često
moramo dekristalisati. Samo pravilnom dekristalizacijom možemo očuvati sva korisna
svojstva meda. Ovaj uredaj nam pomaže u tome. U osnovnu posudu postavimo rešetku,
stavimo posudu za dekristalizaciju i u nju kristalisani med.Pomoću cevi za dolivanje
vode dolijemo vodu, u osnovnu posudu, kao i za topljenje voska. Uključimo grejač
na neku nisku temperaturu. Termometrom kontrolišemo temperaturu meda. Pomoću
termostata podesimo da temperatura dekristalizacije bude 45 stepeni celzijusa.
Obeležimo taj položaj na ručici termostata da u buduće ne moramo ponovo istraživati.
Uvek je ispravnije da se dekristalizacija obavlja duže na nižoj temperaturi. .